Locatie, locatie, locatie

Er zijn makelaars die beweren dat er drie factoren van invloed zijn op de prijs van een woonhuis: locatie, locatie, locatie. Na  Future of Web Apps zullen er ook internetondernemers zijn die dit mantra op zullen dreunen. Want naast het sociale web waarover ik (en ook Erwin Blom) eerder een verslag schreef, zijn de locatie gebaseerde diensten in opmars en waren ze onderwerp van gesprek op dit evenement vorige week in Londen.

Als het over Flickr ging, kwam geotagging voorbij. Felix Petersen van Plazes was aanwezig in een gesprek met Jyri Engestrom van Jaiku. En Matt Biddulph van Dopplr – het sociale netwerk voor frequente reizigers – hield het publiek voor dat het zijn doel was een site te bouwen waar je nooit echt heen hoeft. Je moet kunnen meedoen door slimme integratie met third party sites&services.

Tom Coates is in al deze mooie nieuwe diensten de middleman. Namens Yahoo presenteerde hij een nieuwe service FireEagle, die ervoor zorgt dat jij niet meer bij elk van deze locatie-gebaseerde diensten je locatie hoeft door te geven. FireEagle is een nieuwe manier om je locatie te delen met vrienden, websites en diensten. Het is gebouwd op open API’s, zodat ontwikkelaars allerlei diensten kunnen ontwikkelen die jouw locatie als uitgangspunt nemen.

Het nieuwe hieraan is dat de meeste locatie-applicaties twee kanten hebben: ze herleiden je locatie en ze delen deze informatie binnen de applicatie. FireEagle gaat overal tussenin zitten. Stuur je cell-ID naar FireEagle en die vertaalt dit naar je lokatie en deelt dit vervolgens met elke dienst die je via FireEagle authenticeert (Flickr, Dopplr, etc). Maar als je je laptop opent en Plazes ziet waar je bent, dan kan Plazes dit doorsturen naar FireEagle, zodat alle andere applicaties weer op de hoogte zijn.

En dat is pas het begin. Want er komt een moment dat alles een geografische tag meekrijgt, zodat je bij aankomst op een nieuwe locatie direct informatie krijgt over bijvoorbeeld de weersvoorspelling, de luchtkwaliteit, de tijdzone, nearby foto’s, lokale radiostations, et cetera.

Voor het moment dat je even alleen wil zijn, of anders gezegd: anderen niet wil laten weten waar je bent, heeft FireEagle een grote knop bedacht: ‘Hide Me!’

Advertenties

2 gedachten over “Locatie, locatie, locatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s