Online muziek met een sociaal randje

Ik hou van sociale netwerken en ik hou van muziek. En ze hoeven wat mij betreft niet gecombineerd te worden als ik op zoek ben naar nieuwe muziek. En dat komt misschien omdat ik op de ultieme social music-site Last.fm bij mijn binnenkomst eind 2005 continu tegen Radiohead opliep. En die wilde ik helemaal niet horen.

Volgende week is er een nieuwe loot aan de stam genaamd Jango, die zich in eerste instantie op de muziek richt en het sociale netwerk er als versiering bijgeeft. Voordat je bent ingelogd kun je al direct de naam van een artiest intikken en je radiostation gaat spelen met similar artists. En het zijn ook echt similar artists, en niet alleen volgens een ondoorzichtige rekenmethode bij elkaar geschraapt.

Je ziet natuurlijk direct gelijkgestemden (waar niet tegenwoordig) en je kan hun profielen bekijken, maar het is niet nodig. Waarom niet? Omdat je muziek wilt en je krijgt het. En je krijgt het bovendien zoals je het hebben wilt. Heb je je radiostation van similar artists aangemaakt, dan krijg je direct suggesties van zes andere artiesten die je kan toevoegen aan het station. Een stap verder kun je tientallen artiesten toevoegen. En van elke artiest die je toevoegt krijg je de muziek vaker te horen. Lekker! Beter nog dan mijn eigen iPod op shuffle.

En het aardigste van Jango en tevens een voordeel boven Last.fm is dat als je een artiest zoekt, dan krijg je een lijst nummers die je stuk voor stuk integraal kan afspelen, en niet slechts dertig seconden zoals bij Last.fm. Rechtentechnisch lijken ze dit op te losen door bij elk nummer te verwijzen naar een andere playlist die door een van de gebruikers is aangemaakt.

Jango wordt volgende week maandag gelanceerd onder de noemer Social Internet Radio, maar is via deze link alvast in private beta te bekijken.

3 gedachten over “Online muziek met een sociaal randje

  1. Bas Bakker

    Martijn,

    Een leuke uitgave van het maandblad dit maal. Ik ben benieuwd wat Jango te bieden heeft. Wat mijn opvalt is dat er enorm veel muziek communties zijn voor internationaal gebruik een echte Nederlandse versie is er nog niet te vinden. Of pis ik nu een beetje naast het potje?

    Zelf ben ik nog altijd voorstanden van Hypem.com waar ik gewoon lekker simpel een artiest kan opzoeken en direct afspelen.

  2. Oli4000

    Dat klinkt goed, Jango.

    Last.fm heeft trouwens ook nog eens een opvallend kleine selectie. Voer een tag als ‘indie’ in en binnen 3 kwartier is de spreekwoordelijke koek op. Bij http://www.deezer.com (een volwassen variant op http://www.seeqpod.com) is dat overigens heel anders. Ik zou bijna m’n iTunes library vergeten. En voor onderweg dan toch maar aan een iPhone met ongelimiteerd mobiel internet?

Plaats een reactie