Mashup to go

Dash is een navigatiesysteem dat je niet alleen van A naar B brengt, maar je tevens alle informatie biedt over wat daar tussenin ligt. Het combineert data die het verkrijgt via een 2-weginternetverbinding, waardoor het leven een stuk eenvoudiger wordt.

Dat we sinds de opkomst van Web 2.0 niet meer naar webpagina’s kijken, maar naar data-verzamelingen mag inmiddels langzaamaan bekend worden verondersteld. De informatie die we op een website vinden kan van een veelheid van bronnen komen. Foto’s komen van Flickr, video’s van YouTube en de route wordt dankzij Google Maps helder weergegeven. Toch staat deze informatie vaak allemaal overzichtelijk op één pagina. En als iemand dit goed aanpakt, dan is die verzameling van data – de zogenaamde mashup – van meer waarde dan de som der delen.

Een goed voorbeeld dat ik van dichtbij mee heb gemaakt is bijvoorbeeld de Lowlands-festival-mashup van 3VOOR12. Op een webpagina kwamen diverse informatiestromen bij elkaar: een live-videostream van concerten, Twitterberichten van publiek dat thuis zat of op het festival aanwezig was, deze berichten werden op een Twittermaps-manier gepresenteerd op een landkaart, een Flickr-fotofeed met getagde Lowland-foto’s, en ga zo maar door. Het was een one-stop-shop voor de Lowlands-fan.

Bij Programmable Web zijn er ruim 2.500 mashups te vinden. De een nog mooier dan de ander. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn allemaal gebonden aan je browser, zodra je je laptop dichtklapt blijft er niks van over.

Dash heeft een apparaat ontwikkeld dat Web 2.0 meeneemt in je auto, op je fiets, waar je maar wilt. Het haalt zijn informatie overal vandaan: locaties van benzinestations, adressen van restaurants, verkoopinformatie van onroerend goed, et cetera. Stel je ziet een huis te koop staan, tik het adres in en je krijgt de specificaties. Hou je van Thais eten, tik “Thai” in, en Dash zoekt de dichtstbijzijnde en waarschijnlijk de best gewaardeerde Thai in de buurt voor je op.

Je betaalt weliswaar een maandelijkse fee voor de diensten, maar die geeft je ook toegang tot de website waar je nog specifiekere voorkeuren kunt instellen. Zoals Om Malik uitlegt kun je zelfs aangeven dat je New York Yankees fan bent en op die manier via Platial ook aan de andere kant van de States in de juiste bar belanden tijdens een belangrijke wedstrijd.

Dit is in mijn ogen het ultieme apparaat. En als ik dan ook nog onderweg wordt herinnerd aan mijn moeders verjaardag over drie dagen, erbij wordt vermeld wat ik voor haar zou kopen, en wat de beste winkel in buurt is om dat te doen, dan ben ik helemaal klaar!

Advertenties

Een gedachte over “Mashup to go

  1. Bas Bakker

    Leuke ontwikkeling!

    Het enige wat mij tegen staat is het apparaat, waarom niet gewoon via de mobiel, dvdspeler in de auto of de autoradio?

    Natuurlijk is dat een ontwikkeling die gaande is en wat wij allemaal nog gaan mee maken. Ik ben daarom ook benieuwd wanneer ik in de auto naar de livesets van 3voor12 kan luisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s