Waardevolle mediaconcepten komen met een muis

Veel mensen vragen zich wel eens af waar men de tijd vandaan haalt om te bloggen, de wikipedia te beheren, filmpjes te produceren en te delen op internet. Die mensen weten niet dat als bijvoorbeeld de Amerikaanse bevolking slechts 1% minder televisie zou kijken, dat dan bijvoorbeeld ruim tweeduizend wikipedia-projecten kunnen worden opgestart en actueel gehouden.

Clay Shirky hield onlangs een presentatie op de Web 2.0-expo in San Fransisco. Hij merkt op dat er sinds de internetrevolutie een enorm cognitief surplus is, dat dus deels wordt besteed aan bloggen en de wikipedia. Maar de traditionele media maken van dit surplus maar mondjesmaat gebruik. En hoe erg is het in deze tijd, met alle interactieve mogelijkheden, dat er mediaproducties wordt gemaakt die wél gericht zijn op jou, maar je er niet bij betrekken. Die producties zijn het niet waard om voor stil te zitten.

Tegenwoordig willen de mensen niet alleen consumeren, maar ook produceren en delen. Hoe minimaal ook, het is belangrijk om bij elk nieuw mediaconcept die interactie met de doelgroep te stimuleren, om dus gebruik te maken van het cognitieve surplus dat nu vaak onbenut blijft, omdat men passief voor de buis hangt. Zoals Shirky zegt: “Look for the mouse!”. Als die muis erbij zit, weet je dat de producent je serieus neemt.

Kijk hier voor een video van zijn presentatie van vijftien minuten.

(Met dank aan Joost Berculo van GeenCommentaar voor de tip)

Advertenties

2 gedachten over “Waardevolle mediaconcepten komen met een muis

  1. Bas Bakker

    Zoals We Media beschrfijt, gaat het om 5%. Ik zie dit precentage groeien in de toekomst. Waarschijnlijk zullen meer mensen deelnemen op internet en minder mensen TV-kijken.

    De vraag die mij dan het meest interesseert: “Wanneer en waarom beslist iemand, om meer deel te nemen op internet, dan TV te kijken?”

    Het antwoord op deze vraag ligt waarschijnlijk ergens in de sector welvaart / opleiding / etc. Met een antwoord kun je echter zeer accuraat inspelen op bijvoorbeeld onderontwikkelde landen, maar ook op het grootte non-actieve deel internetgebruikers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s