Snufje Social voor elke website

Google kondigde maandag Friend Connect aan. Dit is een nieuwe dienst om zonder programmeerwerk elke website van sociale functionaliteit te voorzien. En dat is een goede ontwikkeling. Al heb ik buiten het voorbeeld van Google zelf er nog niets van gezien, het idee om sociale activiteit te stimuleren buiten de huidige sociale netwerken spreekt me erg aan.

Lang geleden was er al een dergelijk idee ontwikkeld door Eyebees. Met Eyebees kun je als bezoeker op een site andere bezoekers ‘zien’. Je kunt ze ook volgen op hun weg door de site, en die vrienden kunnen je zelfs meenemen naar andere sites. Het klinkt als een leuke sociale bezighoid, maar door de relatieve anonimiteit binnen deze applicatie voel je niet echt direct verbondenheid. Waar je die verbondenheid wel direct voelt, is met MyBlogLog. De eigen profilepage is bij deze dienst voor mij secundair. Het leuke is dat je op blogs die de MyBlogLog-widget voeren, direct kunt zien welke andere lezers de site bezochten en kennelijk een zelfde interesse tonen in de onderwerpen die daar worden besproken.

Een tijd geleden las ik ergens de bewering dat weblogs de nieuwe sociale netwerken zouden vormen. Waarom? Omdat weblogs meestal een focus hebben op bepaalde onderwerpen of thematiek, en de lezers van die blog zijn hoogstwaarschijnlijk gelijkgestemden, of ten minste geïnteresseerd in eenzelfde onderwerp. Dat gegeven maakt de succeskans van sociale activiteit een stuk groter. Een voorbeeld tot slot ter onderbouwing hiervan is de mini-community rondom ballonvaren op babl.nl. Een clubje van 76 man die inmiddels een kleine vierduizend berichten met elkaar heeft gedeeld rondom hun gezamenlijke passie: de heteluchtballon.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s