Creatief webdesign versus voorspelbaarheid

Webdesign is volgens sommigen volledig overschat, anderen kunnen helemaal onder de indruk zijn van buitengewoon goed vormgegeven websites. Maar wat buitengewoon goed is, hangt uiteraard af van doel en doelgroep van een website. En de belangrijkste frictie bij het ontwerp van een website is die tussen creativiteit en voorspelbaarheid.

Een e-commerce-site die gebaat is bij zoveel mogelijk omzet doet er goed aan een voor de bezoeker zo voorspelbaar mogelijk ontwerp te maken. Producten moeten goed te vinden zijn, de winkelwagen moet centraal staan en de stappen in het afrekenproces moeten voor alle klanten volledig transparant zijn. Maar als je als bedrijf creativiteit wilt verkopen, kun je de voorspelbaarheid van je navigatie wat loslaten. Al moet je de basis-elementen niet vergeten. Ook hier wil je namelijk dat potentiële klanten weten waar ze je kunnen vinden en wat ze aan je hebben. Dus de About-pagina en de Contact-pagina moeten makkelijk vindbaar zijn. Steven Snell heeft op zijn blog Most Inspired hier een aardige post over geschreven.

Headline Interactive heeft net de eerste versie van zijn nieuwe website live gezet. De voorspelbaarheid van het horizontale of verticale menu is losgelaten. De navigatie is innovatief te noemen, of tenminste ‘anders’. Creatief is het zeker, innovatief in gebruikte technieken ook. De tijd zal uitwijzen of het loslaten van een bepaalde voorspelbaarheid de usability in de weg zit. Ik ben uiteraard benieuwd naar jullie mening over de verhouding tussen usability en creativiteit van deze website.

Advertenties

Een gedachte over “Creatief webdesign versus voorspelbaarheid

  1. Pingback: Negatieve focus en positieve creativiteit - Innovatie door Bas Bakker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s