Wat bit.ly-statistieken ons leren

Hilary Mason van Bit.ly ontrafelde een aantal mythes op de conferentie Future Of Web Apps, die de afgelopen twee dgaen in Londen plaatsvond. Bit.ly is een service die lange hyperlinks omzet in korte versies. Handig voor Twitter, omdat het ruimte bespaart. Maar bit.ly zelf heeft een enorme database om de snelheid en viraliteit van al die gedeelde content te analyseren. De mythes die zij daarmee kunnen ontkrachten:

Viral growth is exponential
De viraliteit van een gedeelde link kent zijn grenzen. Op een bepaald moment is de carrier capacity bereikt, dan is het grootst mogelijke netwerk benaderd met de link, en daalt het bezoek weer snel tot nul. Een bit.ly-link heeft na 23 minuten zijn halftime bereikt. Dan is 50% van het aantal clicks gegenereerd, daarna is het oud nieuws en genereert de long tail de resterende 50%. Men houdt van vers nieuws, en de houdbaarheiddatum is beperkt, zo blijkt.

You can hide
Als je lid bent van sociale platformen, ben je zichtbaar. Al stuur je geen tweet uit, check je niet in in je stamkroeg of anderszins: via het gedrag van je online connecties is alles over je te achterhalen. Project Gaydar van MIT kan met een paar variabelen aantonen of je homoseksueel bent of niet, en via Facebook Shadowmining is aan het online gedrag van je vrienden te bepalen waar jij je bevindt.

The number of followers matters
Uit de analyse van de bezoekcijfers die bit.ly registreert van alle verkorte links blijkt dat het aantal followers geen noemenswaardig effect heeft op de virale verspreiding van je boodschap. Zojuist las ik op The Next Web een artikel, waarin dit beeld bevestigd lijkt te worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s