MKB en social media

In de nieuwe aflevering van Vrije Jongens Online (VJOL) wordt ik samen met Jeroen de Bakker geïnterviewd over het thema social media. VJOL is een initiatief van Xander de Groote en Gertjan Schouten. Middels een videoblog op YouTube praten ze je bij over actuele zaken en trends in marketing, communicatie en media.

Ik wordt ondervraagd over de mogelijkheden van het gebruik van social media voor de kleinere bedrijven. Inmiddels voelt namelijk ook de MKB-er de druk om een Twitter- of Facebook-account aan te maken. Mijn boodschap: ook als MKB-er kun je niet ontbreken op de verschillende sociale platformen. Is het niet om SEO-doeleinden, dan wel om je bereik te vegroten voor de diensten of producten die je aanbiedt of de relatie met je klanten te verstevigen. Toch zal er niet direct een 1-op-1-relatie zijn tussen je activiteit of het aantal vrienden op Facebook en je omzet.

Het MKB kent natuurlijk vele verschijninsvormen. De spreekwoordelijke groenteboer op de hoek zal hopelijk in de winkel zijn klanten al leren kennen en zijn assortiment aanpassen aan hun behoefte om zo een optimaal aanbod te kunnen leveren. Als je echter een digitaal productaanbod (muziek, e-books) hebt, zal Facebook of Twitter je afzetgebied enorm kunnen vergroten. Maar niet te vroeg juichen als we het rapport van Forrester mogen geloven dat ze onlangs presenteerden: F-commerce – ofwel de verkoop via Facebook – is geen onweerlegbaar succes. Integendeel: er zijn geen cases bekend, geen harde cijfers die aantonen dat verkoop via Facebook de nieuwe manier van zakendoen is.

Jeroen de Bakker gaat in deze aflevering van VJOL in op zijn meest recente wapenfeit Jonge Leeuwen. In opdracht van ING ontwikkelde Lab1111 een website voor alle kinderen van 6 tot 12 die gek zijn op voetbal en het Nederlands Elftal. Een mooie manier om als hoofdsponsor aan je merk te bouwen bij een jonge doelgroep. De MKB-er kan op een kleinere schaal hiervan leren. Gebruik de toenemende sociale interactie binnen je doelgroep om aan je eigen merk te bouwen. En wie weet zal jouw merk eerder Top of Mind zijn dan dat van je concurrent.

Bekijk hier aflevering 11 van Vrije Jongens Online:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s