Orde aanbrengen in de overdosis informatie

Een artikel over het gebruik van tools op internet om de overdosis aan informatie voor jezelf en andere inzichtelijk te maken. 

Lees jij ook zoveel interessante artikelen op internet? Artikelen die je wilt bewaren, die je wilt delen met anderen, en die wellicht bijdragen aan meer inzicht bij die anderen, omdat jij het signaal van de ruis denkt te kunnen onderscheiden en dit ook leuk onder woorden kan brengen? Dat kan natuurlijk allemaal. Begin een blog en schrijf je in het zweet. Maar je zou toch denken dat het eenvoudiger kon. Dat kan!

 • Artikelen die je wilt bewaren stop je in Evernote
 • Als je het artikel wilt delen, klik je op de tweet-button die vaak bij het artikel staat
 • Wil je de curator zijn, dan kies je voor een dienst als Scoop.it, waar je je eigen inzichten kan toevoegen aan datgene wat je net gelezen hebt, alvorens het te delen.

Die dingen doe ik dus allemaal. Maar gisteravond dacht ik: dat kan toch anders, man. Met een paar diensten (oud en nieuw) op internet kan ik de bovengenoemde handelingen tot eentje terugbrengen.

Van Evernote naar Postach.io

evernote-logoEvernote is de app die je complete archief, administratie, adresboek en bookmarkbeheer kan overnemen. Ik gebruik het vooral om dingen te onthouden, meestal dingen die ik op internet tegenkom. Nou las ik bij The Next Web over een nieuwe blogservice Postach.io die je notities in Evernote direct kan publiceren als blogpost. Selecteer daarvoor een notebook in Evernote, en vervolgens wordt elke notitie die je daarin stopt, gepubliceerd.

Scoop.it

scoopit-logoMaar hoe vind je nou het kaf tussen het koren. Waar vind je de informatie die je graag zou willen bewaren in Evernote? Ik hou erg van het iPad-magazine Zite dat op basis van je leesgedrag en voorkeuren op maat gesneden artikelen aanbiedt. Maar ik kijk niet altijd op de iPad. Scoop.it doet iets soortgelijks, maar dan in je browser. Op basis van zelf ingevoerde tags toont het allerlei suggesties voor interessante content. Deze content kun je met een druk op de knop bewaren cq. toevoegen aan je verzameling. Je bouwt zo een eigen archief rondom een bepaald onderwerp op. Je kunt er bovendien voor kiezen om het artikel te delen op sociale netwerken. Nadeel: de user interface van Scoop.it ziet er eigenlijk niet uit. En je moet altijd eerst via Scoop.it alvorens het originele artikel te kunnen lezen.

If This Then That

ifttt-logo

Toen greep ik maar eens naar If This Then That (IFTTT). Een door mij zeer gewaardeerde maar vooral onbenutte dienst, die allerhande online acties (mailen, tweeten, etc.)  voor je kan uitvoeren op basis van voorgedefinieerde triggers. Elke nieuwe Instagram-foto, kun je op die manier automatisch naar je moeder mailen. In mijn geval:

 • Als ik iets interessants lees, wil ik het kunnen scoopen met Scoop.it
 • Als ik iets gescoopt heb, dan wil ik dat het automatisch ook in Evernote komt. ~ Evernote kan zelf mijn notitie publiceren op Postach.io, als ik het maar in het goede notitiebook laat binnenkomen.
 • Als er iets op mijn Postach.io-blog wordt geplaatst door Evernote, wil ik dat er automatisch een tweet uit mijn naam wordt verstuurd met een link naar het zojuist gecreëerde artikel op het blog ‘Martijn’s Notities’

Mijn IFTTT-recepten doen het helemaal goed. Hier is bijvoorbeeld mijn recept om een nieuw item in mijn Scoop.it-bakje, via de RSS-feed in het juiste Pistach.io-notebook in Evernote te gooien. En ik kan nu dus met één druk op de knop:

 1. Een artikel bewaren in mijn Scoop.it-afdeling over eHealth
 2. Een notitie met datzelfde artikel in Evernote opslaan, wat fijn is, omdat Evernote een fenomenale zoekfunctie heeft en ik dus op een later moment alles kan terugvinden.
 3. Mijn Postach.io-blog automatisch bijwerken met een nieuw artikel
 4. Een tweet versturen met een link naar dit artikel op mijn eigen blog, om mijn aanhang op de hoogte te brengen.

Hoe gaaf is dat? Twee nadelen nog, die hopelijk kunnen verdwijnen als Postach.io uit de beta-fase komt en dat is dat Postach.io de opmaak van het oorspronkelijke artikel enigszins verprutst, en de link die wordt gepubliceerd voert je alsnog langs Scoop.it. Maar dat mag de pret niet drukken van een volledig geautomatiseerd systeem voor content curation, archiving en blogging:)

Advertenties

2 gedachten over “Orde aanbrengen in de overdosis informatie

 1. Denicio Hilman

  Ha Martijn,

  Dank voor deze blogartikel met een heel herkenbaar onderwerp. Want ja, dat wil ik ook. ;)
  Maar wat een fantastische lifehack en tip! Want Postach.io kende ik nog niet, maar ga ik zeker mijn voordeel mee doen i.c.m. Evernote en IFTTT.

  Thanks,
  Denicio

  1. Martijn Verver Berichtauteur

   Ha Denicio,
   graag gedaan:) Die Scoop.it-stap kan er inderdaad wel tussenuit. In ieder geval voor wat betreft het bewaren, bloggen en delen. De suggesties bij Scoop.it zijn dan weer wel aardig. Je hoeft je niet op tientallen RSS-feeds te abonneren om over een bepaald onderwerp interessante artikelen te kunnen lezen.
   Succes!
   Martijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s